Dánsko


Země severu Evropy na Jutském poloostrově a 483 ostrovech. Největší jsou Sjaelland a Fyn. Autonomní Faerské ostrovy (Faerřerne) a Grónsko (Grřnland). Největší ostrov: Sjaelland. Severní a Baltské moře, průlivy Skagerrak a Kattegat. Do vnitrozemí zasahují hluboké zálivy. Od západu k východu měří země 280 km, od severu k jihu 350 km.


Na území Dánska nejsou žádná pohoří, pouze na jihu Jutského poloostrova nízká pahorkatina. Nejvyšší vrchol Yding Skovhřj měří 173 m. Pobřeží Baltského moře je tvořeno příkrými útesy, až 100 m vysokými. Celý povrch pokrývají nížiny s průměrnou nadmořskou výškou 30 m. Vysoké písečné duny (až 30 m) na západním pobřeží Severního moře. Písečné kosy a plážová jezera. Nejdelší řeka Gudena (158 km) se vlévá do Alborského zálivu v průlivu Kattegat. Řeka Skjern. Ve zvlněné krajině severu a východu četná  jezera.

Nejvíce je zastoupeno ptactvo s více než 330 druhy. Divoká zvěř je vzhledem k inzenzivnímu zemědělství vzácná, vyskytují se zajíci a divocí králíci, zřídka srnčí zvěř.  12% plochy země je zalesněno hlavně listnatými stromy, původní bukové lesy byly z větší části vykáceny. V menší míře se vyskytují borovice a další jehličnany. Typickým porostem jsou vřesoviště.

Úředním jazykem je dánština. Běžným dorozumívacím jazykem je angličtina i němčina. Na Faerských ostrovech je druhou úřední řečí faerština, v Grónsku inuitština (jazyk grónských Eskymáků).    
Ropa a zemní plyn v šelfu Severního moře. Dalšími významnými surovinami jsou kámen, cihlářská hlína, křída a kaolín. Pro získávání energie se využívá větrných elektráren.


GRO Grónsko, Gronland, Kalaallit Nunaat (eskymácky "Země lidí"). Největší ostrov světa s největším pevninským ledovcem severní polokoule. Atlantský oceán, Severní ledový oceán, Norské moře, Baffinovo moře. Většina území leží nad severním polárním kruhem. Rozloha: 2 175 600 km2. Hlavní město: Nuuk (Godthab) 12 935. Obyvatelstvo: 55 558, převážně Eskymáci (Inuiti), 8000 Evropanů. Náboženství: luteráni 98%. Jazyky: dánština a grónština (inuitština), angličtina jako běžný dorozumívací a vyučovací jazyk. Autonomní území od r.1979. Jednokomorový parlament (Landsting).

Kodaň - hlavní město na ostrově Sjaelland, 20 km od švédského pobřeží. Sídlo od 13.stol., množství architektonických památek (hrady Rosenborg a Charlottenborg, palác Amalienborg, Kulatá věž, radnice s orlojem atd.). Muzea (hračky, glyptotéka,  Průmyslové centrum (průmysl železářský a strojírenský, loďařský, papírenský, textilní a oděvní, chemický, výroba porcelánu a potravin). Dopravní křižovatka s velkým přístavem, rozsáhlou železniční sítí a mezinárodním letištěm.

Ĺrhus (160 000 obyvatel) - druhé největší město Dánska leží na východním pobřeží Jutského poloostrova. Tradiční obchodní středisko se zachovalým starým městem, přestavěným v 17. a 18.stol. Vysoké školy, kulturní instituce, katedrála,  muzea.

Odense (184 000 obyvatel) - středisko okresu Fyn na stejnojmenném ostrově. Gotická katedrála sv.Knuda, biskupství. Rodiště H.Ch.Andersena - rodný dům a muzea. Přístavní město s loďařským, papírenským a elektrotechnickým průmyslem.

Ĺlborg (160 000 obyvatel) - přístav s hradem na severu Jutska u Limfjordu. Gotická katedrála, muzea, galerie, vikingské pohřebiště. Univerzita, světově proslulá výroba akvavitu.

Další města: Esbjerg, Randers, Kolding, Herning, Helsingřr, Horsens, Silkeborg, Ronne (ostrov Bronholm), Hillerod, Ribe, Ringkobing, Roskilde (Sjealland), přístav Ĺbenrĺ, Nykobing (Falster), Vejle, Sorř, Viborg.

Hospodářství je ovlivněno blízkostí moře, které svými četnými zálivy prostupuje celý poloostrov - žádné sídlo není dál než 50 km od pobřeží. Dánové vynikají v rybolovu a stavbě námořních lodí. Důležitým vývozním artiklem je nábytek a porcelán. Světovou proslulost si získala dětská stavebnice Lego a také obří pivovar Carlsberg v Kodani. Díky nutnosti propojovat jednotlivé ostrovy prosluli Dánové jako vynikající konstruktéři mostů.

Většinu nákladní a mezinárodní lodní přepravy zajišťují přístavy Kodaň, Ĺlborg, Ĺrhus, Esbjerg. Dánsko patří k zemím s tzv. levnou vlajkou a díky tomu se jeho loďstvo řadí na 22. místo na světě. Pravidelné letecké spojení má 11 letišť. Letiště Kastrup u Kodaně je hlavní základnou skandinávské letecké společnosti SAS. Díky mimořádně husté silniční síti (70 000 km) je velká část domácí dopravy soustředěna na automobily. Důležitá zůstala i doprava na kolech. Źeleznice disponuje zhruba 3000 km tratí, které jsou propojeny trajekty.

Ve starověku byla země osídlena severskými kmeny, Dánové přišli v 6.stol. n.l. V 9.stol. bylo území sjednoceno, v 10.stol. dobyta Normandie a přijato křesťanství (král Harald "Modrozubý"). Časté výboje dánských Vikingů, dobyvatelské námořní plavby. V 11.stol. centrum velké říše, zahrnující většinu Anglie a Norsko. R.1219 podmaněno Estonsko, ve 14.stol. znovu Norsko a Švédsko. Ztráta mocenského postavení za třicetileté války v 17.stol. Reforma absolutismu v 18.stol., r.1814 ztráta Norska, r.1849 přijata liberální ústava, přenášející nejvyšší moc na parlament (Folketing). Po prusko-rakousko-dánské válce r.1864 ztráta Šlesvicka a Holštýnska.

Ideální země pro milovníky cyklistiky. Kola se půjčují všude a po celé zemi vedou cyklistické stezky.
Zábavní park Tivoli byl založen r.1853; desítky vzrušujících atrakcí nabízejí neobvyklé pohledy na siluetu města z výšky, bohatý kulturní program vždy ve středu a o víkendu je zpestřován ohňostroji. Večer a v noci (otevřeno do půlnoci) je park a jeho četná jezírka osvětlen barevnými světly.
60 km písečných pláží u hranice dvou moří ve Skagenu, s centrem v Raberg Mile, skýtá v létě nejvíc sluce v celé zemi. Koupat se dá v červenci a srpnu. K rekreaci se nabízí ubytování v prázdninových hotelích, zámeckých hotelích nebo malých hostincích (Kro). Letoviska na jihu ostrova Fyn, pláže ostrova Langeland.

Kodaň je konglomerátem parků, kanálů a pěších zón v historických částech města. Nejdelší pěší zóna světa je Ströget poblíž Tivoli a hlavního náměstí Rädhuspladsen. Kulatá věž (Runde Tärn), Burza, palác Rosenborg se zahradami, Královské divadlo s Královským baletem, moderní Grundtvigův kostel, socha Malé mořské víly. Odense Hanse Christiana Andersena. Ostrov Bornholm. Legoland u  městečka  Billund  ve  středu  země. Ostrov  Fyn ("zahrada Dánska")  s hroby z doby kamenné, památkami na Vikingy (náčelnická pohřební loď z 10.stol.) a středověká sídla.