Maďarsko

Vnitrozemský stát střední Evropy. Od západu k východu země měří 500 km, od severu k jihu 300 km. Maďarské středohoří uprostřed Panonské nížiny. Pohoří Mátra (1000 m).
Nejvyšší hora Kékes 1016 m. Bukové hory (Bükk) s vápencovou plošinou. Cserhát, Börzsöny a Tokajské vrchy. Na jihu pohoří Mecsek, mezi Balatonem a Dubajem Bakoňský les, Vertéšské a Pilišské vrchy.
Největší část území pokrývá Velká uherská nížina, u hranic s Rakouskem se rozprostírá Malá uherská nížina. Nejdelšími řekami na území jsou Tisa (579 km z celkových 966 km) a Dunaj (420 km z celkových 2858 km). Rába, na hranicích s Chorvatskem Dráva. Velké vodní plochy představují vnitrozemské Blatenské jezero (Balaton) a Neziderské jezero na hranicích s Rakouskem. Mokřady (Hortobagy). Termální prameny.

Úředním jazykem je maďarština, jazyk ugrofinské skupiny, příbuzný s finštinou. Menšiny hovoří rómsky, německy, chorvatsky, slovensky a rumunsky. Ve větších městech se lze domluvit německy i anglicky.

Budapešť - hlavní město na středním toku Dunaje. Vládní, kulturní a obchodní středisko země s bohatou historií. Průmysl strojírenský (automobilový), elektrotechnika  a elektronika, chemická a farmaceutická výroba, gumárny, hutnictví, průmysl textilní a oděvní, potravinářský a polygrafický. Významná dopravní křižovatka s přístavem na Dunaji. Přes Dunaj vede 8 velkých mostů.

Debrecín (Debrecen, 217 000 obyvatel) - sídlo župy Hajdú - Bihar. Středisko východní části země, dopravní křižovatka. Výroba zemědělských strojů, potravinářství (mlýny), produkce chemická a farmaceutická, výroba nábytku a oděvů, zpracování kůží.
Miškovec (Miskolc, 190 000 obyvatel) -  centrum župy Borsod - Abauj - Zemplén v Bakoňském lese.Těžba hnědého uhlí, výroba železa a oceli. Strojírenství a sklářství, cementárny, produkce textilu a papíru.
Segedín (Szeged, 179 000 obyvatel) - sídlo župy Csongrád. Město na jihu při ústí řeky Maruse do Tisy. Středisko hlavní zemědělské oblasti - pěstování papriky a její zpracování, výroba salámů. Průmysl textilní a oděvní, gumárenský a dřevozpracující.
Pětikostelí (Pésc, 172 000 obyvatel) - centrum župy Baranya. Jižní oblast na úpatí Mecseku. Těžba černého uhlí a rud vzácných kovů, výroba keramiky a porcelánu. Průmysl spotřební, potravinářský (zpracování tabáku) a kožedělný. Výroba varhan.
Ráb (Györ, 131 000 obyvatel) - sídlo župy Györ - Sopron. Leží v severozápadním MaďarskU při ústí řeky Ráby do Malého Dunaje. Dopravní křižovatka. Průmysl strojírenský - výroba dopravních prostředků (železniční vagony), textilní, potravinářský a nábytkářský.
Města nad 100 000 obyvatel: Nyíregyháza, Székesféhervár, Kecskemét.

Mezinárodní proslulost si získaly především maďarské potravinářské produkty jako je uherský salám, různé typy klobás ("čabajka") a další uzeniny. Ke specialitám patří rovněž tokajské víno, které se produkuje výhradně v tokajské oblasti. Základní odrůdou pro Tokaj szamorodni je furmint, k němuž se přidává muškát a hárslevelü. Přidáním přezrálých vysušených bobulí furmintu v určeném počtu puten na jeden sud (počet puten se označuje na etiketě) vznikne Tokaj aszú.

Železniční síť v Maďarsku dosahuje délky kolem 13 000 km. Je spolehlivá a nenákladná. Většina tratí vede mimo hlavní město. Větší provinciální města jsou dosažitelná modrými expresními linkami. Nejrychlejší je Inter-City. Na železnici platí zvýhodněné jízdenky Eurail i Eastrail. Silnice měří kolem 30 000 km. Velký význam v maďarské dopravě má maďarská lodní flotila, která využívá hlavně velké řeky (Dunaj, Tisa). Letecká doprava  je zajišťována z letiště Ferihegy, které spojuje všechny mezinárodní lety. Národní letecká společnost Malév.

Od 1.stol. př.n.l. římská provincie Panonia. Od 4.stol. kmeny Hunů, Langobardů, později Slovanů. R.895 příchod kočovných maďarských kmenů v čele s Arpádem. V 10.stol. přijato křesťanství a vytvořen stát (Štěpán I.). Království Arpádovců, výboje do dalších zemí. Vpády Tatarů, boje o uherský trůn. R.1526 ovládnutí země Turky. Západní část se Slovenskem se r.1558 stala součástí Svaté říše římské. Protihabsburská povstání, dědičná država Habsburků. V 19.stol. národní obrození, povstání Lajose Kossutha r.1848. R.1867 vznik rakousko-uherské dualistické monarchie. Králi Matyáši Korvínovi se podařilo ve 2.polovině 15.století zastavit turecké nájezdy. Stal se vládcem Moravy, Slezska, Lužice a velké části Rakous. Po jeho smrti došlo počátkem 16.stol. k velkému selskému povstání vedenému Györgyim Dózsou. Oslabená země byla vzápětí Turky dobyta a rozdělena. Budínský pašalík se stal součástí Osmanské říše, Sedmihradské knížectví bylo na Turecku závislé a západní Uherské království připadlo pod vládu Habsburků.

Pre turistov

Budapešť: královský palác, řetězový most, kostel sv.Matyáše - bývalá mešita, židovské město, vápencové jeskyně, termální prameny, Margaretin ostrov. Eger, místo zastavení turecké armády r.1552 - víno "Býčí krev". Szeged - koncertní síň v bývalé synagoze. Pécs (Pětikostelí) - mešita, muzeum farmacie, turecké lázně, zbytky římského osídlení. Györ - Plačící Madona, dovezená irským mnichem v 17.stol., kostel karmelitek. Největší maďarský kostel v Ostřihomi (Esztergom) se 72 m vysokou kopulí. Fertöd - palác Eszterházyů. Rekreační oblast kolem jezera Balaton.

Budapešťské historické muzeum. Maďarská národní galerie s vrcholnými díly maďarského umění. Ludwig muzeum s moderním evropským uměním. Židovské muzeum v Pešti. Koncertní síň v bývalé synagoze v Szegedu. Maďarská národní opera. Budapešťský symfonický orchestr. Muzeum krále Matyáše s fontánami a reliéfy z jeho paláce ve Visegrádu. Raně gotické církevní stavby. renesanční rukopisy s iluminacemi italských mistrů. Barokní stavby 18.stol. (kostel sv.Anny, zámek Eszterházy). Realistické obrazy Mihálye Munkáscyho a Pála Szineyi Merse. Velký význam má folklór s originální temperamentní hudbou a tanci, zpracovaný v dílech Bély Bartóka a Zoltána Kodályho. Obrazy El Greca v Szépmüvészeti Múzeum v Pešti. Keramické plastiky Margit Kovácsové v Szentendre. Sbírka církevních klenotů v ostřihomské katedrále. Muzeum farmacie v Pécsi.   

Národní parky v Szilvásváradu s hřebčínem chovajícím po 400 let lipicánské koně. Vodopády Fátiyol a jeskyně Istálók v Bukových horách. 24 km dlouhý systém jeskyní Baradia u Aggteleku. Rezervace mokřadu Hortobágy s vzácným vodním ptactvem. Jízda na koni je tradiční maďarskou dovedností, oblíbené jsou dostihy, sportovní ježdění, výlety na koních, jízda se spřežením. Vodní sporty u Balatonu. Oblíbenou lidovou zábavou jsou fotbalové zápasy. 

Pláže u jezera Balaton. Vystoupení folklórních souborů na scéně Buda Park. Laserové show v Planetáriu. Plavby po Dunaji. Noční představení červencového festivalu baroka v Egeru. Víkendové jezdecké show v Szilvárasvádu. Letní divadelní festival pod širým nebem v Szegedu. Hojné termální a minerální prameny používali už Římané k léčení i posvátným účelům. Lázeňství v zemi rozvíjeli rovněž Turci. Géllertovy lázně v Budapešti, lázeňské středisko Hévíz. 

Maďarská kuchyně je výrazně odlišná od středoevropského okolí. Mletá ostrá paprika tu sice zdomácněla teprve před 200 lety, používá se jí však hojně. Maso vepřové, hovězí, telecí a kuřecí je nejčastěji upravováno na cibuli, s rajčaty a zeleninovou paprikou. Rovněž sladkovodní ryby tvoří důležitou součást jídelníčku. Oblíbenou přísadou je slanina a smetana. Originální maďarský guláš je ostrá polévka s hovězím masem, cibulí, paprikou a brambory. Dušená masa (perkelt, tokáň, paprikáš) jsou upravována na víně nebo na smetaně. Často používanou zeleninou je zelí. Populární specialitou je rybářská polévka halászlé, připravovaná z několika druhů ryb. Jako příloha se nejčastěji podávají různé druhy těstovin (např. tarhoňa) nebo rýže. Velmi oblíbené jsou palačinky.