Andorra

Andorra leží v Pyrenejích na hranicích Španělska a Francie. Vnitrozemský stát o nadmořské výšce okolo 800 m. Od západu k východu měří 31 km, od seberu k jihu 26 km.
Podnebí velehorské alpinské s chladnou zimou a bohatými sněhovými srážkami. Pyreneje patří k nejvyšším evropským velehorám. Nadmořská výška celého státu je minimálně 800 m. Nejvyšší hora: Coma Pedrosa 2946 m. Celou zemí protéká řeka Valira s přítoky Valira del Norte a Valira del Orient. Patří do povodí španělské řeky Ebro, která se vlévá do Středozemního moře.
Pastviny jsou využívány nejen dobytkem, ale i kamzíky a divokými kozami. V zemi žije několik vzácných druhů vysokohorských zvířat jako je kozorožec pyrenejský, medvěd hnědý, sviť nebo vychuchol pyrenejský. K vzácným ptákům patří orlosup bradatý a mrchožravý, orel královský, bělokur horský, pěnkavák sněžný. Rozšířena je lovná a lovená zvěř jako zajíc, prase divoké, liška a jezevec. Porosty odolných vysokohorských stromů ustoupily na mnoha místech pastvinám (56% plochy). Lesy zaujímají 22% celkové rozlohy, nejčastějšími stromy jsou borovice lesní a dub, ve vyšších polohách kleč. Zimostrázy a rododendrony. Na vysokohorských loukách se vyskytují vzácné byliny (krokus, ladoňka, lilie pyrenejská, řebčík kostkovaný). V údolích rostou stále zelené dubové porosty a vřesoviště.
Úředním jazykem země je katalánština (35% obyvatel). Španělsky hovoří 58% obyvatel, francouzsky 7%.
Andorra la Vella - hlavní město s množstvím obchodů "duty free". Restaurace jsou soustředěny na živé ulici Avinguda Meritxell a okolo hlavního náměstí Placa Princep Benlloch. V srpnu se zde koná hudební a taneční festival.
Les Escaldes (15 000) - lázně se sirnými prameny.
La Massana (5600 obyvatel) - nejvýhodnější východisko pro výlety do hor a zimní lyžování (středisko Pal).
Pas de la Casa - vstupní město z Francie a lyžařské středisko se čtyřmi desítkami vleků.
Sant Juliá de Lória - vstupní město ze Španělska.
Do země je velice obtížný vstup po vysokohorské komunikaci z území Francie, který leží ve výšce 2407 m. Hlavní tah od tohoto města Pas de la Casa vede až do Španělska k městu Seo de Urgel. V zimním období bývá tato komunikace neprůjezdná. Ze Španělska je vstup do Andorry přes město Sant Juliá de Lória. Dálkové autobusy Andor-Inter/Samar jezdí přes Andorru mezi Madridem a Toulouse. Místní přepravu po třech hlavních silnicích zajišťuje meziměstská autobusová doprava. Dobře udržované silnice měří 220 km. Letecké aspojení ani železnice v zemi nejsou. Veřejným dopravním prostředkem jsou autobusy.
První zmínky o andorském území jsou v římských kronikách z punských válek. Údolí Valiry bylo jedním ze středisek obrany Francie před Maury v době Karla Velikého (9.stol.). Francie a Španělsko se pokoušely Andorru získat po vyhnání Maurů ze Španělska. Spor skončil mírovou smlouvou v Léridě r.1278, která určila statut země platný do současnosti. Vláda rozdělena mezi obě země, zastoupené hrabětem de Foix a biskupem ze Seo de Urgell. Od 9.stol. náleželo území ke španělské katedrále Urgel. Později bylo chráněno francouzským rodem Caboetů, přes které přešlo do rodu hrabat z Foix. Spory s urgelským biskupstvím skončily r.1278 léridskou dohodou, nazývanou Paréage, v níž se ustanovuje protektorát obou stran, formálně platný dodnes. Karel Veliký (747-814), franský a langobardský král. Rozšířil říši až na Pyrenejský poloostrov k Ebru. Jeho programem byla obnova římské říše (renovatio imperii). Na římského císaře byl korunován r.800 papežem. Svou moc spojoval s církví, podporoval školství, vědu a umění. V andorrské tradici udělil území samostatnost za pomoc jeho obyvatel v boji proti Maurům.
Pro turisty:
Muzeum poštovních známek v hlavním městě. Muzeum Casa Plairal d´Areny de Plandolit v bývalém šlechtickém sídle v Ordinu. Poutní kaple Panny Marie de Méritxell u Encamp, místo svaté patronky země. Procesí se konají 8.září, v den státního svátku. Románské a gotické kostely. Fresky a oltář v kapli Sant Joan de Caselles ze 16.stol. Současná umělecká řemesla, vycházející z tradice. Středověké kostely z 11.-13.stol.: Andorra la Vella, Capilla se Sant Miguel d´Engolasters, Sant Roma (vesnice Les Bons), Sant Joan de Casselles. Vládní budovy, bývalá šlechtická sídla ze 16.stol. Romantická horská krajina protkaná stezkami je využívána k vysokohorské pěší a cyklistické turistice, v zimě k lyžování. Ve farnosti Santa Coloma kostel z 12.století s unikátní románskou čtyřpatrovou zvonicí a amurskými arabeskami. Poutní kaple Panny Marie de Méritxell u Encamp. Letní festival hudby a tance.
Vysokohorská turistika a horolezectví. Ideální cesty pro horská kola. Ráj lyžování a dalších zimních sportů (La Massana, Pas de la Casa).
Turistické kanceláře jsou zastoupeny v hlavních střediscích; v Andorra La Vella na Avenui Doctor Villanova, v La Massaně u autobusové stanice. Nabízejí m.j. 17 horských turistických okruhů různé náročnosti. Lyžařské terény jsou shrnuty v bulletinu Mountains of Snow.