Velká Británie

Ostrovní stát západní Evropy, oddělený od kontinentu Anglickým průlivem (kanál La Manche) a Severním mořem. Sousedí s Irskem. Atlantský oceán, Irské moře, Severní moře, Svatojiřský průliv, Bristolský záliv. Ostrov Velká Británie, část Irska, Normanské ostrovy, Shetlandy, Hebridy, Orkneje. Celá země měří od západu k východu 600 km, od severu k jihu 1200 km (včetně Shetlandských ostrovů).
Hornatá krajina převažuje ve Skotsku, Walesu, severní Anglii a Severním Irsku. Nejrozsáhlejší je pohoří Grampiany ve Skotsku. Kaledonské hory (Severozápadní vysočina), Cheviotské vrchy a Jihoskotská vysočina ve Skotsku. V Anglii Penniny, Kumbrické hory a pahorkatiny. Kambrické hory (Snowdown 1085 m) ve Walesu. Antrimské vrchy v Severním Irsku. Nížina s pahorkatinami v jižní a jihovýchodní Británii, středoanglická nížina (Midlands, Lowlands), nížina ve středním Skotsku. Yorkshirské vřesoviště na severovýchodě. Londýnská a Hampshirská pánev. Na východě malé území s nadmořskou výškou pod úrovní moře (Holme Fen -3m). Nejdelší řeka Temže (Thames, 340 km) pramení v Cotswoldských vrších (střední Anglie) a vlévá se do Severního moře. Další řeky: Severn, Wye, Ouse, Trent, Bann. Kaledonský průplav. Největší jezero: Lough Neagh v údolí řeky Bann (Sev.Irsko). Jezerní oblast (Lake District) v oblasti Kumbrických hor. Jezero Loch Ness v údolí Glen Mor.
V Anglii je 39 hrabství (Counties) a 7 metropolitních hrabství (Metropolitan Counties), ve Walesu 8 hrabství, ve Skotsku 12 regionů, v severním Irsku 26 distriktů. Kromě úřední angličtiny, kterou jako mateřským jazykem hovoří většina obyvatel, se udržují některé jazyky keltské skupiny (velština, kymberština, gaelština, manx na ostrově Man a kornština v Cornwallu).
Londýn - hlavní město Anglie a Velké Británie na řece Temži, 11. největší město na světě. Přístav rozsáhlé průmyslové oblasti a jeden z největších přístavů světa (32.místo). Třetí největší letiště světa Heathrow, letiště Gatwick (28. na světě). Londýnské metro má 275 stanic. Výroba je zaměřena na tradiční odvětví jako je oděvnictví, nábytkářství a polygrafie, ale i na novější obory jako je jemná mechanika a elektrotechnika, potravinářský a spotřební průmysl.
Birmingham (1 017 000 obyvatel) - město střední Anglie, dopravní křižovatka s průplavem a letištěm. Zpracování železa a barevných kovů, výroba automobilů a dopravních strojů, gumárny. Dále průmysl elektrotechnický a zbrojní, papírenský a potravinářský. Tradiční výroba šperků.
Leeds (725 000 obyvatel) - jedno z hlavních měst textilního průmyslu a výroby strojních zařízení. Moderní centrum a univerzity.
Glasgow (675 000 obyvatel) - největší skotské město na řece Clyde. Proslulé loděnice (značka "Clyde-built"). Centrum s architekturou 19.století. Nejstarší univerzita ve Skotsku, botanická zahrada, galerie.
Sheffield (528 000 obyvatel) - město v Jižním Yorkshiru. Průmyslové sídlo s těžbou uhlí a zpracováním kovů (sheffieldské stříbro, slitina stříbra a mědi, se používalo k výrobě příborů). Řemeslnická tradice. Univerzita z r.1905.
Železniční síť v délce 16 584 km slouží hlavně přepravě nákladů mezi námořními přístavy a vnitrozemím. K přístavům světového významu patří kromě Londýny Forth Ports, Tees and Hartlepool, ropný terminál Milford Haven a Southampton. Významná je pobřežní kabotážní doprava. Od 60.let se rozšiřují dálnice (délka kolem 3200 km) a silniční síť, která je v některých oblastech trvale přetížena. Rozvinutá je domácí dálková autobusová doprava. Mezi velkými městy se uplatňují expresní spoje s moderním vybavením. Každoročně vychází aktuální nabídka těchto spojů. V silniční dopravě je nutné si uvědomit, že se jezdí vlevo, a proto se doporučuje auto označit nápisem "Continental Driver". Mýtné se neplatí, je doporučeno havarijní pojištění. Automobilisté z kontinentu využívají vlakové přepravy tunelem pod Lamanšským průlivem, který byl otevřen r.1994. Letecká společnost British Airways zajišťuje mezinárodní a interkontinentální spojení. Londýnská letšitě Heathrow a Gatwick jsou největším leteckým uzlem v Evropě. Pravidelné letecké spojení má celkem 53 britských měst.
Neolitické osídlení od 7.tisíciletí př.Kr. Keltové od 5.stol. př.Kr. Římská provincie (1.- 5.stol. po Kr.). Germánské kmeny ze severu, anglosaská království. 0d r.1066 vláda Normanů. R.1215 vydána Magna Charta, základ pozdějšího parlamentu. Podrobení Irska a Walesu. Stoletá válka s Francií (1337 - 1453). Tudorovská dynastie po Válce Růží (1485). Jinřich VIII. zakládá anglikánskou církev. "Zlatý věk" za Alžběty I., pronikání do Ameriky. Sjednocení Anglie a Skotska v 17.stol. R.1707 vznik Království Velké Británie. Industriální rozvoj, koloniální výboje. V 19.stol. vládlo Britské impérium ve čtvrtině světa.Za vlády anglické královny Alžběty I. (1533-1603, královnou od r.1558), v "alžbětinské době" došlo ke zvýšení mezinárodního významu Anglie. Alžběta I. byla dcerou krále Jindřicha VIII. a Anny Boleynové. Oporou její vlády se stala anglikánská církev, založená jejím otcem. V konfliktu se Španělskem bylo poraženo nejslavnější válečné loďstvo světa, španělská Armada. Anglie si podrobila Irsko, získala území v Americe (na počest panenské královny pojmenována Virginie), založila Východoindickou společnost. Vyvrcholilo renesanční umění (Shakespeare, alžbětínské divadlo). R.1931 vznik Commonwealthu. Účast v obou světových válkách proti Německu. Trvají spory a konflikty v otázce Severního Irska.
Koncertní síň Royal Albert Hall. Britské muezum. Londýnská ZOO. Kew Gardens. Národní galerie s velkou sbírkou evropského umění. Tate gallery s britskými mistry a evropskou modernou. Institut současného umění. Muzeum historie přírody. Muzeum Viktorie a Alberta. Panoptikum voskových figur Madame Tussaud. Muzeum světové války. Královské Národní divadlo a Královská Shakespearovská společnost v divadle Barbican. Královská opera a balet. Symfonické orchestry (Londýnský, Oxfordský aj.). Muzeum viktoriánské éry s historickou tramvají v Blamishi. Muzeum Stevensonovy parní lokomotivy v Yorku. Kelvin Hall se sbírkou britského a evropského malířtsví a botanická zahrada v Glasgow. Muzeum whisky v Edinburghu. Scone Palace, sídlo rodiny Mansfieldů se sbírkami za 400 let. Bodleiská knihovna se šesti miliony svazků, muzeum a galerie v Oxfordu. Wrenova knihovna s unikátními rukopisy v Cambridge. Muzeum vědy a techniky, Židovské muzeum a Královské divadlo v Manchestru. Národní knihovna Walesu v Aberystwyth. Národní galerie Skotska a divadla v Edinburghu. St.Mungo muzeum náboženského života a umění Muzeum dopravy v Glasgow. Škola duchovní hudby ve Winchestru.
Národní park (NP) Lake District s nejkrásnějším jezerem Derwenwater. NP Glenmore Forest Park s jezerem Morlich a vřesovišti ve Skotsku. NP Snowdonia s horou Snowdon a jezery ve Walesu. NP Exmoor na stejnojmenném poloostrově. NP Dartmoor. NP Peak. NP Brecon Beacons (Bannau Brycheiniog) s vodopády a Pembrokeshire Coast ve Walesu.
Londýn: Parlament s Big Benem, londýnský hrad Tower, Buckinghamský palác, Tower Bridge, katedrála sv. Pavla., Westminster Palace. Královský zámek Windsor, jeden z největších v Evropě. Bílý Minstr v Yorku, největší katedrála v Anglii. Katedrála v Canterbury. Hrad v Doveru, přístav, křídové útesy. Katedrála ve Winchesteru (11.stol.). Římský Hadriánův val. Hrad a katedrála v Durhamu. Fountains Abbey. Hrady krále Eduarda v Gwyneddu. Stratford nad Avonou, rodiště Shakespeara. Pozůstatky římských lázní v Bathu. Univerzitní města Oxford, Cambridge. Megalitické stavby (Stonehenge). Středověké hrady a kostely (Canterbury, St.Alban´s, Arrundel, Edinburgh). Ptačí ostrovy Orkneje s vesnicí Skara Brae, starou 5000 let. Jezera (Loch Ness). Národní parky, ostrovy. Několik desítek památek patří do světové pokladnice UNESCO.
Přírodní památka Giant´s Causeway, několik kilometrů pláže z bazaltových sloupů. Přímořské lázeňské město Brighton s orientálním Královským pavilonem. Jezera v oblasti Lake District. Skotské jezero Loch Lomond s pohádkovou vesničkou Luss. Loch Ness s vodní nestvůrou v Grampianech. Přímořské středisko Fort William. Údolí Five Sisters ve skotské vysočině. Skotská krajina The Trossachs. Městečko Conwy s rybářskými domky, hradbami a hradem Eduarda I. Koncerty v Kensingtonských zahradách. Arundelský festival. Shakespearovské festivaly v Oxfordu a Cambridgi. Shakespearovská představení a festivaly ve Stratfordu. Edinburgský mezinárodní festival v srpnu.
Ostrov Man (Isle of Man) je unikátním územím v Irském moři mezi Británií a Irskem. Obyvatelé jsou sice britskými občany, mají však vlastní legislativu, vlajku, měnu a jazyk (manx). Monopolní trajektová doprava patří společnosti Man Steam Packet Company, která provozuje linky do Anglie, Skotska, Severního Irska a Irska. Ostrov je vyhledáván pro své přírodní krásy a zvláštnosti i jako připomínka mírumilovného viktoriánského minulého století. Skály a hluboká údolí jsou protkány železniční tratí se starobylým vláčkem. V hlavním městě Douglasu jezdí koňská tramvaj a v divadle Gaiety lze spatřit duchy. Manx Museum je zaměřeno na historii ostrova a jeho přírody od dob ledových po současnost. Atrakcí je "domov odpočinku starých koní" - Isle Man Home of Rest for Old Horses. V několika místních restauracích je provozována živá hudba.
Britská kuchyně je charakteristická velkou konzumací masa (hlavně hovězího, skopového a jehněčího), které je součástí několika denních jídel. Nejčastější úprava je pečení a grilování. Proslulé jsou minutkové steaky (v úpravě od nejkrvavějších po propečené: rare, medium rare, medium, well done) nebo roast beef. Pravá anglická snídaně sestává z několika součástí; obsahuje pomerančový džus, obilné vločky, vejce, slaninu, párky (obměnou je uzený sleď nbo treska), toasty, máslo, grilovaná rajčata, houby a v zimě ovesnou kaši. Lehčí stravu představují nejrůznější úpravy mořských ryb (rychlé občerstvení - fish and chips). Nejčastější přílohou jsou brambory, dále rýže a luštěniny, samozřejmou součástí stravy je vařená zelenina, saláty a ovoce. Přínosem světové studené kuchyni jsou obložené chlebíčky - sandwiches, kde se uplatní i anglické sýry (např. Stilton). Přes den se tradičně pije čaj, nejčastěji tmavý s mlékem. Údajně nejlepší čaj na světě (Colong leaf bud z Tchajwanu) se podává v kavárně obchodního domu Fortnum and Mason na Piccadilly v Londýně. Nechlazené anglické pivo (lehké "ale", těžké "stout" nebo "porter") bez pěny se servíruje v hospodách (pubs). Oblíbené jsou lihoviny, především whisky a gin. Nejstarší restaurací v Londýně je Rule´s, fungující od r.1666 v ulici Maiden Lane.