Belgie

Přímořský stát na severozápadě Evropy. Severní moře, kanál La Manche. U pobřeží hráze a odvodňovací kanály, úrodná půda. Od západu k východu země měří 260 km, od severu k jihu 220 km. Nejdelší řeky Šelda (Escaut, 207 km z celkových 370) a Maas (Meuse, 183 km z 933) protékají zemí do Nizozemska a vlévají se do Severního moře.
U pobřeží je vybudováno mnoho vodních kanálů a hrází, které slouží jako protipovodňové zábrany. Dopravní vodní kanály spojují jednotlivé toky do vhodně využitelné sítě. Rašeliniště ve Vysokém Vennu. Četné průplavy (Gent-Terneuzen z Gentu do Severního moře) a kanály.

Vlámština, kterou hovoří přes polovina obyvatelstva, je rozšířena hlavně v severních provinciích a prakticky se shoduje s holandštinou. Francouzsky se mluví ve Valonsku na jihu a východě. V řídce obydlené oblasti při hranicích s Německem žije malý počet německy mluvících obyvatel. Aglomerace Brusel je dvojjazyčnou oblastí. Běžným dorozumívacím jazykem je angličtina.

Belgie je rozčleněna na 3 autonomní regiony s deseti provinciemi. landry (s převahou vlámského obyvatelstva); provincie Antverpy (Antverpy), Brabantsko (Brusel), Východní Flandry (Gent), Západní Flandry (Bruggy), Limburg (Hasselt). Valonsko (s převahou francouzsky mluvících Valonů, zahrnuje rovněž menší oblast německy mluvících obyvatel); provincie Hainaut (Mons), Lutych (Lutych), Namur (Namur), Luxembourg (Arlon). Hlavní město Brusel (smíšená oblast). Brusel (Brussel, Bruxelles) - hlavní město na řece Senna. Velká dopravní křižovatka s vnitrozemským přístavem na průplavu, mezinárodním letištěm a dálniční sítí. Po r.1945 se stalo jedním z center západoevropské integrační politiky (sídlo EHS, později EU od r.1958). Průmysl strojírenský a elektrotechnický, hutní a polygrafický, textilní a oděvní. Významné je pivovarnictví, výroba nábytku a papíru, zpracování tabáku. Proslulé hlavní náměstí Grand Place. Antverpy (Antwerpen, Anvers; 459 000 obyvatel) - přístavní město na řece Šeldě a středisko stejnojmenné provincie. Díky poloze se zde nejvíce uplatňuje průmysl loďařský, zpracování ropy, strojírenství (automobily), výroba fotomateriálu, průmysl hutní, sklářský a textilní, cementárny, brusírny diamantů. Ve středověku jedno z nejbohatších měst světa. Těžce poškozeno za 2.světové války. Gent (Gand; 228 000 obyvatel) - středisko Východních Flander, druhý největší přístav. Původně středověké město na ostrovech řek Lys a Šelda. Rozvinutý textilní průmysl, průmysl chemických vláken, barev a laků, hutní i ocelářský a zpracování ropy, závody strojírenské i elektrochemické. Průplav přes Nizozemsko do Severního moře. Charleroi (207 000 obyvatel) - průmyslové město s ocelárnami, elektrotechnickým průmyslem a sklárnami. Města nad 100 000 obyvatel: Ličge (Luik, Lutych), Bruggy (Brugge, Bruges), Namur (Namen).

Název země odvozen od keltského kmene Belgů. Od 1.stol. n.l. byla země obsazena Římany, od 5.stol. germánskými Franky. V 10.stol. země rozdělena mezi francouzskou a německou říši, v 11. a 12.stol. vznikla samostatná hrabství (Brabantsko, Flandry atd.). Poté území postupně ovládli burgundští vévodové a Habsburkové. Ztráty území v třicetileté válce, později okupace Francouzi, Holanďany, Angličany. Hospodářská prosperita za vlády Marie Terezie (2.pol. 18.stol.). R.1794 opět anexe Francií. Po porážce Napoleona r.1815 u Waterloo krátce trvající spojení s Nizozemskem. R.1830 byla vyhlášena samostatnost. Země získala kolonie v Africe, ovládané od konce 19.stol. do 60.let 20.stol. Rozpory mezi Vlámy a Valony. R.1815 se u Waterloo odehrála poslední bitva císaře Napoleona, vedoucí ke ztrátě jeho moci a nové přeměně Evropy. Vídeňský kongres spojil Belgii s Nizozemskem do Spojeného království nizozemského. Rozpor mezi oběma zeměmi podpořily i neshody v otázkách víry (belgické katolictví proti nizozemskému protestantismu). V r.1830 propuklo povstání a Národní kongres vyhlásil nezávislost. Hranice Belgického království byly zaručeny následnou Londýnskou konferencí. R.1831 nastoupil na belgický trůn král Leopold I. Za 1.světové války byla neutralita země porušena a Belgii okupovalo Německo až do r.1918. V r.1936 pokus o fašistický puč. Nárůst vámského separatismu. Nová okupace Německem za 2.světové války, exilová vláda v Londýně. Po válce problémy s kolonií Kongo, která získala samostatnost v r.1960. V r.1988 vytvořen federativní stát pro zklidnění rozporů mezi Valony a Vlámy.

Královská knihovna, umělecká muzea (starého a moderního umění, Královské), Královské divadlo (de la Monnaie), Muzeum filmu v Bruselu. Groeninge Museum a Gruuthus Museum v Bruggách. Muzeum krásných umění v Gentu. Rubensův dům a Královské umělecké muzeum s díly Rubense a dalších starých vlámských mistrů v Antverpách. 18 chráněných krajinných oblastí. Největší rezervace je Velký Vann (Hautes Fagnes) se vzácnou divokou kočkou. Staré (Dolní) město Bruselu, Velké náměstí se skvostnou radnicí, Manneckin Pis; Rue de Regence vedoucí mezi Justičním a Královským palácem; Atomium; sídlo parlamentu Palais de la Nation. Univerzitní město Louvain. Památník Napoleonovy bitvy u Waterloo. Bruggy, hlavní město Flander, gotická a renesanční architektura, Michelangelova Madona s dítětem, jezero lásky Minnewater. V okolí "Flanderská pole", dějiště bitev 1.světové války. Středověký Gent. Antverpy, světové centrum obchodu s diamanty, město Petra Pavla Rubense, středověká katedrála a hrad. Středisko francouzské kultury Lutych (Liege) s Biskupským palácem. Botanická zahrada v Bruselu. Festivaly klasické a rockové hudby v Lovani. Poklidné středověké a renesanční město Bruggy s mnoha kanály a romantickým jezerem Lásky (Minnewater). Procházky přírodní rezervací Velký Vann. Namur s citadelou a klášterním pivovarem, východisko k procházkám po Ardenách. Bruselská nabídka: programy vycházejí i v angličtině v týdeníku Key to Brussel. Ve městě je největší kino na světě se 24 promítacími sály, velkým plátnem IMAX - 600 m2 a s iluzí trojrozměrného obrazu - kino Kinepollis.

Většina jídel je převzata z holandské nebo francouzské národní kuchyně. Oblíbené je hovězí maso, ryby a drůbež, preferovanou zeleninou je chřest a růžičková kapustička (vyšlechtěná v Bruselu). Specialitou jsou mušle vařené v páře. V restauracích se cena jídel občas blíží ceně za ubytování. Poblíž Grand Place stojí za návštěvu centrum obchodu s rybami v Rue des Boucher, kde také sídlí restaurace Chez Léon s proslavenými mušlemi. Národním nápojem je pivo, které se vyrábí v 500 různých značkách.